Brutale mafiamord for retten
Den tidligere mafioso, Santino Di Matteo, vidner i en retssag, der blandt de anklagede har de to mafiabosser, der er ansvarlige for mordet på hans søn
‘De må ikke parkere her’, siger vagten til en kvinde, der holder ind til siden ti meter fra bunkerens ydermure. ‘Domstolen er i brug i dag’.
I samme øjeblik hviner dækkene fra de tre pansrede køretøjer, der kører gennem de netop åbnede porte. Hovedanklageren er ankommet.
I en topsikret bunker ved Palermos fængsel, Ucciardone, skal den tidligere mafioso Santino Di Matteo vidne. Han har været tæt knyttet til den magtfulde Corleone-mafia-familie og har indrømmet at have begået mord for den sicilianske mafia, Cosa Nostra.
Fra mafioso til vidne
Santino Di Matteo var mafiasoldat, da han i juni 1993 blev arresteret, og allerede i efteråret 1993 valgte han at samarbejde med myndighederne.
Han er siden blevet et af anklagernes vigtigste vidner i tre højtprofilerede retssager på Sicilien:
Sådan så det ud efter Giovanni Falcone var blevet dræbt af en bilbombe (Foto: AP)
Retssagerne om mordene på de to offentlige anklagere Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992 og retssagen om de formodede forhandlinger mellem den italienske stat og den sicilianske mafia i samme periode.
Di Matteos tidligere venner i mafiaen reagerede omgående på hans valg om at hjælpe myndighederne. De kidnappede hans søn, Giuseppe, i november 1993. Di Matteo fortsatte samarbejdet med myndighederne, og i januar 1996 blev den da 15-årige dreng stranguleret og hans lig opløst i syre – efter to år i brutalt fangenskab.
Det var ikke første gang, at mafiaen slog en tidligere mafiosos familiemedlemmer ihjel, og mange har tilgivet disse forbrydelser, da de vidste, at morderne ikke havde anden mulighed end at parere ordre. Sådan var livet i Cosa Nostra.
Men Santino Di Matteo kan ikke tilgive.
Taler direkte til sin søns mordere
I 2014 vidner Di Matteo i alle tre retssager. Han har fortalt retten, hvordan han købte de fjernbetjeninger, der blev brugt til at udløse bomberne, der slog Falcone og Borsellino ihjel, og hvordan de afprøvede sprængstoffet, der senere blev brugt til at sprænge mere end en kilometer motorvej i luften i det øjeblik, Giovanni Falcones bil kørte forbi.
I retssagen om forhandlingerne mellem stat og mafia står Di Matteo ansigt til ansigt med de mænd, der er ansvarlige for sønnens død: De to mafiabosser Leoluca Bagarella og Giovanni Brusca, der er anklaget i sagen.
Under afhøringen ignorerer Di Matteo pludselig anklagerens spørgsmål og vender sig mod de to mafiabosser.
– Hvad har I dog gjort? Min søn var uskyldig. I kommer til at betale. I kommer til at betale lige til det sidste! I legede med ham som barn, gav ham mad og drikke, og senere slog I ham ihjel.
Den unge Giuseppe blev aldrig fundet, hans udmagrede og svagelige krop blev opløst i syre, så drengens forældre ikke engang kunne begrave hans lig.
Det er ikke længere Cosa Nostra
I 2002 blev Bagarella og Brusca idømt livstid for kidnapningen og mordet på Giuseppe Di Matteo, og tilbage i retssalen i 2014 bliver Giuseppes far, Santino Di Matteo, modafhørt af forsvarsadvokaterne. Han bliver spurgt, om han hader Bagarella.
– Hvad tror De selv? Hvis det mest værdifulde bliver taget fra Dem? Det er ikke Cosa Nostra, den slår ikke uskyldige ihjel, svarer den fortvivlede far, der 18 år efter stadig ikke er kommet sig over det brutale mord på sønnen.
Myndighederne har brug for de tidligere mafiosi
Man kan undre sig over, hvorfor forbrydelser begået i 1990’erne først kommer for retten 20 år senere. Men et af mafiaens stærkeste våben har været tavshed. Hvis ingen talte, kunne ingen dømmes.
Omkring 1980 ændrede den sicilianske mafia sig under ledelse af en ny gruppe fra Corleone. Den var ekstremt voldelig og slog i højere grad civile ihjel, herunder anklagere, politifolk, journalister og i 1996 også den unge Giuseppe Di Matteo.
I midten af 1980’erne begyndte de første mafiosi at samarbejde, og i årene efter mordene på de to anklagere, Falcone og Borsellino, kom mange hundrede til. Ligesom Santino Di Matteo mente mange, at mafiaen ikke længere var Cosa Nostra – vores sag.
Udgivet: Juni 2014 i Ekstra Bladet