Bryd tavsheden!

Bryd tavsheden!

Rita-Rossi-1Lørdag den 14. november 2015 gik 2500 mennesker fra hele Italien på gaden i Rom for at støtte den dødstruede mafiaanklager, Nino Di Matteo, og for at udfordre den larmende tavshed, som er karakteristisk for den italienske stat på dette område. Demonstrationen var organiseret af de to antimafiaforeninger, Agende Rosse og Scorta Civica Palermo.

Nino Di Matteo står i en meget farlig situation lige nu. Adskillige tidligere mafiosi har vidnet om, at der er planlagt et angreb mod anklageren, og de har bekræftet, at der er indkøbt 200 kg sprængstof, som lige nu befinder sig et sted i Palermo og bare venter på at blive brugt i et attentat. Politiet har gennemsøgt mulige gemmesteder, men har endnu ikke fundet sprængstoffet.

Nino Di Matteo bliver mødt af en institutionel tavshed, der sjældent er set før. Det bringer minder tilbage til situationen, lige før Giovanni Falcone og Paolo Borsellino blev slået ihjel i 1992. Den offentlige anklager får ingen officielle ord som støtte. Ingen i Staten vil være på hans side – ikke engang Italiens forening af dommere og anklagere har udtrykt støtte for et af deres medlemmer.

Den fredelige demonstration bestod af voksne og børn, unge og gamle, mange i kørestol, tidligere anklagere, og flere kendte italienske skuespillere og musikere. Nino Di Matteos kone og to teenagebørn deltog også. Kortegen drog fra Largo Ricci gennem Roms historiske centrum langs Forum Romanum.

Ved ankomsten til Piazza Santi Apostoli tog blandt andet Salvatore Borsellino – broren til den afdøde anklager, Paolo Borsellino – ordet. Borsellinos besked var klar – vi er her ikke i dag for at mindes et offer, som staten ikke kunne beskytte – meget lig, hvad der skete med Paolo. Vi vil støtte anklageren, mens han er i live, selvom han er dødsdømt af Cosa Nostra.

Der var også taler fra tidligere anklagere, familiemedlemmer til ofre for mafiaen, organisatorerne og journalister. Demonstrationen sluttede omkring kl. 16.30.

Armando Carta, en af arrangørerne fra Scorta Civica Palermo, udtaler lørdag aften:

”Den store deltagelse er gået langt over vores forventninger, og vi håber, at den kan tilskynde de politiske kræfter til at bryde tavsheden. Nu vil vi tage ud og rydde op efter os med koste og skovle, så vi efterlader pladsen, som vi fandt den.”

Udgivet: 16. november 2015

Share