Mafiaen slår ihjel om sommeren

Mafiaen slår ihjel om sommeren

Sæsonen for mindehøjtideligheder er ved at være forbi for antimafiabevægelserne i Palermo. For mafiaen slår ihjel om sommeren

Flat-Falcones-træ

Selvom det er 22 år siden, Giovanni Falcone døde, er træet uden for bygningen, hvor han boede, stadig beklædt med tegninger og små beskeder til den afdøde anklager.

Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, for mafiaen slår ihjel året rundt. Men den sicilianske mafia har haft en tendens til at udføre deres højt profilerede mord om sommeren.

Maj, juli, august og september er travle måneder, hvis man skal markere de bemærkelsesværdige mord på offentlige personer i Palermo.

Offentlige anklagere, dommere og politifolk

Det sicilianske sommerhalvår har været den periode, hvor den sicilianske mafia har valgt at begå de mord, der bliver husket i fremtiden. De mord, der har efterladt chok, og som markeres officielt.

Især mordene på anklagerne Falcone og Borsellino – henholdsvis den 23. maj og den 19. juli 1992 – trækker store menneskemængder til Palermo hvert år.

I maj henholdsvis 21 og 12 år tidligere blev en anden anklager og en politikaptajn slået ihjel. Og den 9. maj 1978 blev den politiske aktivist og søn af en mafiaboss, Peppino Impastato, slået ihjel.

Selvom Impastatos mord falder lidt udenfor kategorien, da han ikke var en myndighedsperson, så er mordet på ham blevet et symbol for antimafiabevægelserne. Efter mordet blev hans hus gennemsøgt af politiet i stedet for at anholde den lokale – og meget magtfulde – mafiaboss, Gaetano Badalamenti.

Siciliens hemmeligheder

Fra Impastatos hjem forsvandt dokumenter og papirer, som politiet tog med sig. Det samme er sket i flere andre tilfælde.

Og det er en af de ting antimafiabevægelserne kæmper for. Sandhed og retfærdighed.

En af de største bevægelser er Agende Rosse – De røde notesbøger – der er grundlagt af broren til Paolo Borsellino, Salvatore Borsellino. Paolo blev i 1992 offer for en bombe, der samtidig slog fem ud af hans seks livvagter ihjel og ødelagde en hel boligblok.

Efter eksplosionen forsvandt Paolos røde notesbog. Bogen hvori han skrev alle sine hemmeligheder og de undersøgelser, han havde lavet.

En gruppe fortsætter

Når de sidste mindehøjtideligheder er overståede i september, hvor både politifolk og anklagere er blevet slået ihjel af Cosa Nostra, og de fleste bevægelser vender tilbage til deres private liv, så fortsætter gruppen Scorta Civica.

Gruppen af privatpersoner yder en form for ”civil beskyttelse”. Selvom der er medlemmer fra hele Italien – og når jeg er i byen også fra Danmark – er det primært i Palermo, aktiviteterne foregår. For de kæmper for bedre beskyttelse til Palermos anklagere i mafiasager.

Gruppen mødes trofast enten foran justitspaladset i Palermo eller ved retsmøderne i sagen om de formodede forhandlinger mellem stat og mafia. Den sag hvor anklagere og vidner er i størst fare.

Scorta Civica kan måske i realiteten ikke yde en direkte beskyttelse, men deres tilstedeværelse gør, at man er nødt til at tage sikkerheden op. Og jeg ved fra nærmeste hold, at dette bliver meget værdsat af de anklagere, der ofte kan føle sig alene i kampen mod mafiaen.Scorta-Civica

Udgivet: Oktober 2014

Share

Der er lukket for kommentarer.