• Scorta Civica

Scorta Civica – civil beskyttelse

Scorta Civica blev oprettet i januar 2014 med ét formål: At beskytte den offentlige anklager, Nino Di Matteo, og de øvrige anklagere i retssagen om de formodede forhandlinger mellem stat og mafia.

Gruppen består, som navnet antyder, især af civile borgere, men også af medlemmer af en række antimafiagrupper.Scorta-Civica-Front

En reel trussel

Gruppen blev til på baggrund af nogle meget virkelige trusler fra mafiabossen Totò Riina henvendt mod Di Matteo. Det kom frem, at Totò Riina på en gårdtur i sit fængsel i Norditalien havde truet Di Matteo og talt med en anden mafiaboss om, hvordan man kunne slå ham ihjel.

Gruppen tog plads foran justitspaladset i Palermo, arbejdspladsen for anklagerne, når de ikke er til retsmøder i en af de to retsbunkere i Palermo. Når der er retsmøder, deltager Scorta Civica her.

De blev en del af mit liv

Jeg havde allerede mødt Scorta Civica ved nogle af retsmøderne i Palermo. Det var naturligt for mig at tale med deres medlemmer, da jeg skulle finde personer til min bog med historier fra Palermo.

Og pludselig var jeg selv en del af det og stod hver dag sammen med dem. IMG_6868, 2 copy

Man kan diskutere, om Scorta Civica kan gøre en forskel i form af beskyttelse, eller om det mere handler om at gøre opmærksom på den manglende sikkerhed til anklagerne.

Men i december 2014 blev det hele pludselig virkeligt. En tidligere mafiaboss vidnede om, at sprængstoffet til at slå Di Matteo ihjel var allerede i Palermo. Og mafiaen havde planlagt at sprænge bomben ved indgangen til justitspaladset. Det hvor Scorta Civica – og jeg – stod.

Planen blev opgivet, da risikoen for at slå mange civile ihjel var for høj. Scorta Civica havde måske gjort en forskel.

Kampen fortsætter

Scorta Civica fortsætter deres kamp for bedre sikkerhed til anklagerne. Når trusselsniveauet forhøjes, øges også antallet af livvagter i anklagernes eskorte. Men dette hjælper ikke meget, hvis man vælger at bruge en bombe.

Derfor prøver Scorta Civica – og andre – at overbevise myndighederne om, at anklagernes biler skal udstyres med de såkaldte bomb jammers. En anordning, der blokerer brug af fjernbetjeninger til at sprænge en bombe.

Scorta Civica

Scorta Civica

Share