• Speciale om underudvikling

Mit speciale

Speciale

Jeg valgte i 2007 at skrive om underudvikling på Sicilien.

Jeg flyttede til Palermo og begyndte mine undersøgelser til min empiri. Jeg interviewede eksperter, og her fandt jeg min evne for at komme til at tale med utilgængelige personer.

Også i mit private liv mødte jeg en række personer, der hjalp mig til at forstå, hvorfor tingene er som de er på Sicilien.

Hvorfor man stemmer på de korrupte politikere. Hvorfor man finder sig i, at intet fungerer. Og hvorfor man alligevel ikke kæmper for sagen.

Jeg mødte en enlig mor, som indrømmede at have stemt på Siciliens korrupte regionspræsident. Hun vidste, at han var korrupt, men han kunne sørge for, at hun fik mad på bordet.

De manglende domme i mange mafia- og korruptionssager fra 1980’erne og 1990’erne betyder, at befolkningen i høj grad ikke har tillid til retssystemet. Og hvorfor så kæmpe for det. Det nytter alligevel ikke noget.

Mine undersøgelser viste, at Sicilien var underudviklet set i forhold til FN’s udviklingsindex.

Samfundet, mentaliteten og mafiaen er de primære årsager til dette. Og disse kan ikke skilles ad. Mafiaen påvirker befolkningen, befolkningen påvirker mafiaen. Hvad kom først – hønen eller ægget?

Resultaterne overraskede mig. Før mine undersøgelser troede jeg, at mafiaen var mere eller mindre udryddet. Og det var den på sin vis også.

For den mafia, der eksisterede dengang – og som stadig eksisterer i dag – er ikke bondemafiaen, der sælger narko og kræver beskyttelsespenge.

Det er en forretningsmafia. Den er dybt inde i de sicilianske og italienske systemer, og mange beskidte penge er nu bundet i lovlige forretninger.

Og dette gjorde mig endnu mere nysgerrig. Jeg måtte vide mere. Jeg måtte få alle disse oplysninger ud – mange hørte ikke til i specialet, men jeg kunne ikke gemme dem væk.

Så jeg gik i gang med at skrive min første bog. Frygt og mod udkom i 2014.

Share