Vi mindes ofrene for massakren på Viale Lazio

Vi mindes ofrene for massakren på Viale Lazio

Nando-og-Giovanni

I dag er det 46 år siden massakren på Viale Lazio. Den 10. december 1969 tog en gruppe på fem mafiosi ud for at kidnappe en sjette, Michele Cavataio, der ville starte en krig. Blandt de fem var Bernardo Provenzano og Salvatore Riina, der senere kom til at styre hele Cosa Nostra.

Missionen slog fejl, og det endte i et blodbad. Der var fem døde; Mafiabosserne Michele Cavataio og Francesco Tumminello, mafiosoen, der var en del af gruppen på fem, Calogero Bagarella, og de to uskyldige arbejdere, Giovanni Domè og Salvatore Bevilacqua.

Sønnen Ferdinando Domè

I 2014 mødte jeg Ferdinando Domè, der som 10-årig mistede sin far. Nando har i mange år været mærket af denne oplevelse: Han mistede ikke kun sin far den dag – hans liv blev ændret, da moderen ikke kunne forsørge alle fem børn og måtte sende de tre ældste på kostskole.

Nando legede med sine brødre få gader derfra, da de hørte skuddene. Hans far var den første, der døde.

“Min bror siger, at han på vej hjem løb forbi den anden gyde, og der havde han set en
person, der lå på jorden foran kontorerne. Hvis jeg skal være ærlig, så kan jeg ikke
huske det. Måske har jeg fortrængt det, jeg ved det ikke.”

Da den almindelige holdning i befolkningen dengang var, at mafiaen kun slog hinanden ihjel, blev Giovanni Domè i pressen udpeget som mafioso. Et ry som familien har måttet leve med i mere end 30 år.

Ferdinando har efter årtier valgt at kæmpe for at ændre faderens ry og bekæmpe usandhederne. En del af dette gør han ved at tage med Palermos politi rundt og fortælle om sin fars død.

På tur med Palermos politi

I dag, den 10. december 2015, mindes man de to uskyldige, Domè og Bevilacqua. Og også i dag tager Nando med politiet ud for at fortælle om sin far. Turen startede kl. 9, og omkring kl. 18.00 når de frem til Viale Lazio.

  1. december 2015

 

Share